Velikonoční jidáše




Suroviny
1 kg polohrubé mouky
100 g cukru krupice
150 g Hery
2 žloutky
1 kostka droždí (42 g)
6 dl vlažného mléka
1/2 lžičky soli

Postup
100 g másla na potření jidášů moučkový cukr na posypání jidášů Ve 2 dl vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Sůl rozpustíme ve zbylém mléce. Rozpustíme v hrnku Heru.

Mouku zpracujeme s kváskem, se žloutky, s cukrem, s rozpuštěnou Herou a s postupným přidáváním mléka na vláčné těsto. Těsto necháme zakryté v míse vykynout.

Pak těsto na pomoučeném vále rozdělíme na čtvrtiny, které postupně zpracujeme. Čtvrtinu těsta rozkrájíme na stejné kousky a z každého vyválíme váleček o průměru 1 cm. Každý váleček rozkrájíme na kousky dlouhé asi 8 cm. Každý kousek stočíme do spirály, položíme na tukem vymazaný plech a potíráme rozpuštěným máslem. Pečeme do zlatova v horké troubě. Upečené jidáše pocukrujeme.

© 2010 Radarové snímky Wetter Řecko Mallorca info@vasevelikonoce.cz