Velikonoční mazanec




Suroviny
500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g Hery
1/2 kostky droždí (20 g)
1/4 litru mléka
2 žloutky
špetka soli 50 g omytých a krátce namočených hrozinek
50 g oloupaných nasekaných mandlí 1 vejce na potření
alobal

Postup
Ve vlažném mléce rozpustíme lžíci cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku,cukr,vanilkový cukr,špetku soli. Přidáme rozpuštěnou Heru, žloutky a kvásek a vypracujeme středně tuhé těsto , do kterého přidáme hrozinky a mandle. Těsto necháme v zakryté míse vykynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek a dáme ho na plech pokrytý alobalem. Znova necháme vykynout, pak na nejvyšším místě nakrojíme nožem křížek, celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v horké troubě asi 45 minut.

Mazanec
Mazanec Zdroj: Czechtourism.com

© 2010 Radarové snímky Wetter Řecko Mallorca info@vasevelikonoce.cz